
De campagne op sociale media maakt veel los. Er is op dit moment al meer dan 24.000 euro opgehaald om lege kinderschoentjes te vullen voor Sinterklaas. Maar op welke manieren kun je nog meer bijdragen? In dit artikel lees je 10 verschillende manieren om andere gezinnen in deze tijd te ondersteunen. Uitgelicht door de prachtige illustraties van Atelier Mayura.
Doneren kan tot 30 november via de opgezette actie bij Kinderhulp!
Maak het verschil
- Verspreid een stukje bewustwording door het hier met zoveel mogelijk mensen over te hebben. Wees je bewust van je kracht en macht als individu. Jij maakt het verschil. Hoe meer mensen je bereikt, hoe meer mensen zich bewust worden en hoe meer er verandert.
- Maak kinderen op vroege leeftijd bewust van het feit dat de grootte van het cadeau niks te maken heeft met hoe lief je bent. Een cadeau is een cadeau. Alle kinderen zijn gelijk in deze ongelijk verdeelde wereld. Dit helpt kinderen in de klas om zich niet minder te voelen.
- Doneer lekkere dingen aan de voedselbank, zodat de gezinnen thuis ook in Sint sferen komen. Denk aan pepernoten, speculaas etc. Gezinnen die geen geld hebben voor een cadeautje, hebben dat vaak ook niet voor deze lekkernijen.
- Wees de betrokken buur, leerkracht of begeleider en vraag net een stukje door. Hoe hebben de kinderen die je ziet de afgelopen jaren Sinterklaas gevierd en wat zegt dit over hun situatie nu? Zorg dat je sensitiever bent voor het oppikken van signalen.
- Zoek in je buurt lokale organisaties die zich inzetten voor gezinnen in armoede en vraag of je in deze tijd kunt helpen als vrijwilliger. Als je speelgoed wilt doneren is het goed om met een concreet aanbod te komen. “Ik heb x aantal speelgoed en kan dit op x moment langsbrengen.” Hoe minder communicatie over en weer, hoe succesvoller. Veel organisaties zijn hartstikke druk met de directe werkzaamheden, waardoor een Sint actie niet heel enthousiast kan worden ontvangen. Via bijvoorbeeld de website van Hulp bij armoede kun je lokale organisaties vinden die zich hiervoor inzetten. Je kunt ook een sociale kaart opvragen bij je gemeente of welzijnsorganisatie, waarin je kunt zien welke partijen er binnen je gemeente met deze doelgroep werken.
- Help je gevluchte medemensen uit je omgeving. Vluchtelingen zijn onbekend met de Nederlandse tradities en komen heel graag in contact met Nederlandse mensen om te leren en te delen. Toon interesse en vraag of ze op de hoogte zijn van de Nederlandse traditie. Leg ze uit wat bijvoorbeeld Sinterklaas is en wat er rond deze tijd op scholen gebeurt. Wees je echter bewust van je communicatie en laat het enkel bij informeren en zonodig meedenken. Er zijn ook gezinnen die vanwege religieuze overwegingen niet aan Sinterklaas doen. Zorg dat je op je telefoon een foto van Sinterklaas hebt, zodat beeld je kan ondersteunen als de taal niet machtig is. Google translate is niet altijd betrouwbaar, maar kan je ook ondersteunen.
- Werk je als leerkracht/professional/zorgverlener en zie jij veel vluchtelingkinderen: zorg dat je een Arabisch en Tygrinia versie hebt met de uitleg van Sinterklaas. Geef deze aan de ouders mee en overhandig dit persoonlijk. Check of de boodschap overkomt en of er vragen zijn. Jullie hebben in deze tijd een nog belangrijkere functie, namelijk signaleren en preventief werken. Wees als leerkracht creatief en zorg op een laagdrempelige manier voor cadeaus voor kinderen die anders niks krijgen. Dit geldt ook voor gezinnen die in armoede leven. Onderaan de pagina zie je een voorbeeld van hoe een andere school is geïnspireerd door deze campagne en het aanpakt.
- Doneer speelgoed aan lokale initiatieven die zich bezighouden met Sinterklaas of bijvoorbeeld aan Sintvoorieder1. Je kunt ook op je eigen sociale media een lokale actie starten en de opbrengst in zijn geheel doneren aan een organisatie die deze gezinnen in beeld hebben.
- Komt de Sint bij jullie thuis op bezoek, kijk of je ervoor open staat om ook een ander kind hierbij te betrekken of vraag (in afstemming met het gezin) of de Sint ook even langs een ander gezin kan. Veel gezinnen zullen dit niet kennen of heel spannend vinden. Sta ze bij, bied een luisterend oor en erken de spanning. Je realiseert je niet dat je door zo’n initiatief bijdraagt aan een herinnering voor het leven.
- Liefde geeft liefde. Blijf in je kracht en handel vanuit verbinding en bewustzijn. Dat je tot dit laatste punt hebt gelezen geeft aan hoe betrokken je bent! Je bereikt nu al onbewust meer dan je denkt.
Heb jij nog een goede tip of een vraag hoe je iets kunt aanpakken? Laat het in de reacties of op mijn sociale media weten.