“Waar kom jij vandaan?” – De kracht van deze vraag

“Waar kom jij vandaan?” Ik word altijd een beetje ongemakkelijk van deze vraag. Het is een vraag die vaak niet het gewenste antwoord geeft. Één vraag waar ik drie verschillende vragen van kan maken. En één vraag waar ik drie verschillende antwoorden op kan geven. Waar ik vandaan kom kan mijn woonplaats zijn, want dat is waar ik op dat moment vandaan kom. Dit is niet hetzelfde als waar ik geboren ben. En waar ik geboren ben is niet waar mijn roots ligt. In dit artikel zoom ik in op de vraag achter de vraag en vertel ik waarom de vraag ook als onprettig ervaren kan worden. Ik zal in dit artikel met name de kant belichten waar we nog wat te leren hebben.

De kracht van je vraag

De kracht van het stellen van een vraag zit hem voor mij in zijn volledigheid. Het is een mooie eigenschap als je geïnteresseerd bent in andere culturen en het is een nog mooiere eigenschap als je vraag vanuit oprechte interesse tot stand is gekomen. Je vraag is volledig als je er niet direct een vraag op terug krijgt: “Bedoel je mijn woonplaats of waar ..” Er is namelijk geen vanzelfsprekendheid in deze vraag, want op het moment dat ik denk dat iemand wilt weten waar mijn roots ligt, dan is het toch de interesse in mijn woonplaats en visa versa. 

Het is van belang dat voordat je de vraag stelt waar iemand vandaan komt, je je realiseert dat je niet de eerste en laatste bent die deze vraag stelt.

De vraag verdient aandacht

Ik vind dat het stellen van deze vraag de nodige aandacht verdient. We leven in een multiculturele samenleving met meer dan 200 nationaliteiten in Nederland. Iedereen kent wel iemand die een andere huidskleur of voorkomen heeft, waardoor deze vraag een keer in je is opgekomen of je zelfs al gesteld hebt. Hartstikke normaal en zelfs mooi! Maar wat betekent het antwoord op deze vraag voor jou? Heb je affiniteit met andere culturen en ben je oprecht geïnteresseerd? Just Ask! Voedt het alleen jouw nieuwsgierigheid en neem je enkel genoegen met het antwoord en laat je het daarbij? Don’t. Je wilt iemand niet met een vervelend gevoel achterlaten, omdat jouw nieuwsgierigheid het hiervan heeft gewonnen.

Ik kan me voorstellen dat een vraag als deze makkelijk gesteld is als je zelf niet uit een ander cultuur komt of hier ervaring mee hebt. Het is echter van belang dat voordat je de vraag stelt waar iemand vandaan komt, je je realiseert dat je niet de eerste en laatste bent die deze vraag stelt.

Ik heb het toen ik jonger was als onprettig ervaren een vraag terug te moeten stellen of het ‘verkeerde’ antwoord te geven op de vraag “Waar kom je vandaan?” Vooral toen ik nog in een fase zat waar ik ‘alles goed wilde doen.’ Zo een gesprek kon mij dan nog lang achtervolgen en dit zie ik nu ook in mijn netwerk bij de jongere generatie terug. Ik werd soms ongemakkelijk van de reactie van de ander, nadat ik vertelde waar ik vandaan kwam. Er kwam namelijk geen reactie.

Als je benieuwd bent naar waar iemand vandaan komt, investeer dan ook in het doorvragen. Stel je vraag zo volledig mogelijk en spreek ook uit waarom je dit vraagt. “Ik ben benieuwd waar je roots ligt” is al heel anders dan “Waar kom je vandaan?”

Er is niet per definitie een goed of fout, maar het is wel goed om je ook dit stuk te realiseren. Heb jij je dit bijvoorbeeld gerealiseerd? Laat het mij hier weten. Ik ben benieuwd!

Liefs Hana

SHARE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *