vier dagen voor de bevalling overstappen van verloskundige – deel 1

Ik had een angst voor bevallen ontwikkeld nog voor ik zelf zwanger was. Mede door de media en nare geboorte ervaringen van anderen. Toen ik in verwachting raakte wist ik dat ik hierin mocht groeien. Het was mijn kans om de weg vrij te maken voor mijn kindje door aan de bak te gaan. Door mijn blanco blad niet te verwisselen met iemand anders hoofdstuk. Het was een mooie, maar ook eenzame reis, waarin ik vaak heb gedacht of hetgeen wat ik deed wel het juiste was. Of de anderen die al eerder hadden gebaard het niet beter wisten, inclusief de verschillende zorgverleners. Niet omdat ik twijfelde aan mijn kennis of vertrouwen, maar omdat ik mijn keuzes te allen tijde diende te verdedigen en verantwoorden. Ik leek tegen de stroming in te gaan en dat kon nare gevolgen hebben werd mij verteld.

In dit artikel neem ik jullie mee in de aanloop naar mijn overstap van verloskundigenpraktijk. De beste keus die ik heb kunnen maken voor de geboorte van mijn eerste zoon, Jaro.

Het kiezen van een verloskundige praktijk 

Zodra ik wist dat ik zwanger was had ik geen idee bij welke verloskundigenpraktijk ik mij kon aanmelden, laat staan wat te verwachten van de begeleiding. Hoe moet je vanaf de positieve test weten welke mensen je over negen maanden bij je baring wilt? Ik zocht op praktijken in de buurt en besloot de sociale media van deze praktijken te checken voor meer informatie. Ik meldde me aan bij een praktijk waar ik het meest voor voelde. Via sociale media zag ik namelijk dat zij natuurlijke badbevallingen promootten. Dat zou wel matchen met hoe ik mijn bevalling zou wensen, dacht ik. 

De voorbereiding 

Het was mijn eerste zwangerschap en alles was nieuw, spannend en onzeker. Ik wist niet veel over het geven van geboorte en wat mijn mogelijkheden of wensen zouden zijn. Van een caseload verloskundige had ik bijvoorbeeld nog niet eerder gehoord. Ik verdiepte mij in alle facetten van het geboorteproces en las verschillende boeken, luisterde podcasts, deed een cursus en nam samen met mijn partner consulten af. Het klinkt misschien wat overdreven, maar in de voorbereidingen voor een ander life event zou ik ook investeren. Ik was in de veronderstelling dat een goede geboortevoorbereiding zou kunnen bijdragen aan een positieve bevalervaring. Voor mij zou dat ‘vanuit regie en vertrouwen geboorte geven’ zijn. 

De zwangerschap vorderde en mijn kennis groeide met mijn buik mee. Mijn bevalvisie kreeg steeds meer vorm en ik voelde me transformeren van angsthaas naar een zelfverzekerde en krachtige vrouw die precies wist onder welke omstandigheden ze wilde baren. Ik raakte gefascineerd door het geboorteproces en analyseerde de ene na de andere geboorte ervaring. Hoe kan het dat de ontsluiting niet vordert? Waarom stoppen de weeën? Meconium houdend vruchtwater, wat zegt dat? Ik wist het. Allemaal. Vanaf het moment dat ik mijn zelfvertrouwen voelde groeien en de regie nam om tot alle kennis te komen, keek ik uit naar mijn bevalling. Dat ik niet wist hoe het was om te baren betekende nog niet dat ik niet wilde weten wat mijn mogelijkheden waren. Ik zat helemaal in mijn bubbel en genoot van de reis die ik aflegde. 

Naïef of controle

Het was geen makkelijke reis. Hoe enthousiaster ik was over mijn naderende bevalling, hoe groter de urgentie bij anderen leek te worden om negatieve ervaringen te delen. Ik kreeg de ene na de andere waarschuwing om de controle los te laten om teleurstelling of een trauma te voorkomen. Ik zag dat anderen het nemen van regie verwarden met de controle te willen houden. Tijdens de consulten bij mijn verloskundigenpraktijk werd dit voortgezet. Waar ik steeds dacht; “ach, ik weet wel beter, mocht er een volgende zwangerschap zijn dan kies ik met mijn kennis nu een andere praktijk,” bereikte het toch haar hoogtepunt. Mijn bevalplan kwam namelijk bij 39 weken zwangerschap ter discussie en diende naar de wensen van de verloskundigen aangepast te worden. Mijn kind zou immers gevaar lopen volgens dit plan. 

In mijn volgende artikel neem ik jullie mee in mijn bevalplan en de keuze om vier dagen voor de bevalling toch over te stappen naar een andere praktijk.

Hoe heb jij het geboorteproces ervaren tijdens je zwangerschap? Laat het mij weten via mijn sociale media!

SHARE

2 Reacties

 1. 26 oktober 2021 / 23:44

  Oewh ben heel benieuwd naar deel 2. Maar wat knap dat je ipv accelteren dat je bang was voor bevallen en dus “Maar over je heen laten komen” (oh zo allergisch voor die zin) jij er vol in bent gedoken en zoveel mogelijk kennis hebt vergaard. Kennis is macht 🤟🏽

  • yhana
   Auteur
   28 oktober 2021 / 19:55

   Lieve Silvana, wat een mooie reactie en een mooi compliment. Dank je wel. Het is precies wat je zegt! Benieuwd wat je van het tweede deel gaat vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *