VEGAN SPECULAASCAKE MET SINAASAPPEL

In de maand waar ik de vegan challenge ben aangegaan is het ook tijd voor een vegan recept. Ik stel jullie voor aan mijn vegan speculaascake met sinaasappel! De combinatie van warme sinaasappel en speculaaskruiden vormen een feestje voor mijn reuk. Met dit herfstige weer kan ik zo intens genieten van cocoonen en het bakken van dit soort lekkernijen. Zo tik ik dit recept in mijn pyjama (het is overdag), terwijl de geur mij doet laten wegdromen. Bij deze een vegan cake die makkelijk te maken is en bijzonder goed fungeert als snack of als lekkernij voor bij de koffie of een kopje herfst thee. Ik heb die van mij in ieder geval al gehad en gedeeld met mijn lieve buurvrouw.

wat heb je nodig

  • 115 ml sojamelk
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 150 gram speltmeel (kan ook ander meel)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels appelmoes
  • 2 eetlepels kokosolie (kan ook andere olie)
  • snufje kardemom
  • rasp van een hele sinaasappel (+ sap van deze sinaasappel)
  • paar sneetjes sinaasappel ter garnering

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden

  1. Mix het appelazijn door de sojamelk en zet het weg.
  2. Zeef het speltmeel en voeg het bakpoeder, suiker en sinaasappelrasp toe en roer het tot een geheel.
  3. Doe de olie, sinaasappelsap en appelmoes bij de sojamelk-appelazijn en roer dit even door.
  4. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en mix het door elkaar (niet met de mixer, maar met bijvoorbeeld een garde of spatel).
  5. Vet een bakvorm in en beleg de oppervlakte met sinaasappel plakjes (hoe groter je bakvorm, hoe dunner de cake).
  6. Zet de taart de eerste 15 minuten op 160 graden.
  7. Verhoog na 15 minuten de temperatuur naar 180 graden en bak nog 35 minuten door.

Klaar is kees

Je hebt nu een heerlijke vegan speculaascake voor je waar je vele kanten mee op kunt. Bij deze cake gaat het om geur en de rauwe smaak van de geweldige kruidencombinatie (oh hello kardemom) zonder teveel opsmuk. Deze speculaascake heb ik rustig gehouden en in een iets wat grotere bakvorm gedaan, waardoor de cake aan de lage kant blijft. Je kunt bij dit recept dus zelf bepalen hoe hoog of in mijn geval hoe laag je de cake wilt hebben. Ga je voor een kleiner of ronde bakvorm, dan wordt je cake wat hoger. En niet alleen tijdens de herfstdagen is dit een succes, maar met sinterklaas is deze specu-cake sowieso van de partij en dan wel gevuld met amandelspijs en geroosterde amandelschijfjes. Dit gezegd hebbende: ik ben benieuwd wat jouw favoriete herfst recept is en of je deze ook gaat maken!

SHARE

4 Reacties

  1. Aziza
    4 oktober 2019 / 21:17

    Heerlijk was de cake! Een ware smaaksensatie in de mond en laat me niet beginnen over de geur. Werkelijk waar heerlijk voor een natte en gure herfstdag als deze. Dankjewel voor het genieten lieverd ❤️?

    • Aziza
      4 oktober 2019 / 21:18

      Oh ja, nog terugkomend op je vraag: zou dit zkrssss willen uitproberen. En daarnaast zou ik de home Made appeltaart willen maken, maar dan vegan style met noten erdoor???

    • yhana
      Auteur
      5 oktober 2019 / 13:31

      Jij zegt het goed! What’s next? 😉

  2. Haza
    10 oktober 2019 / 19:42

    Oeh dat klinkt heeeeerlijk! Zou dit ook met havermelk kunnen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *