“NEDERLANDERS VERBRUIKEN JAARLIJKS 26 MILJARD PLASTIC VOEDSELVERPAKKINGEN”

Plastic voedselverpakkingen

De kop zoals hierboven weergeven is een artikel gepubliceerd door NOS nieuws vanochtend. In de vroege ochtend werd ik wakker met dit artikel. Door een vriendin doorgestuurd die sinds de lancering van mijn blog betrokken is bij de thema’s die ik belangrijk vind en met enige regelmaat de laatste nieuwtjes doorstuurt. Dat het hier gaat om ons eigen plastic verbruik is duidelijk. Iets wat we dus niet volledig buiten onszelf kunnen zoeken.

Plastic gebruik

Al een langere tijd ben ik mij bewust van mijn plastic gebruik en probeer ik op dit stuk te letten. Ik realiseer mij wel dat ik dit stuk knap lastig vind. Voor de één is dit peanuts, maar voor mij blijft dit toch nog een uitdaging. De cijfers die in het artikel van de NOS worden aangehaald komen overeen met mijn gemiddelde gebruik van een tijd geleden. “Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard stuks plastic voedselverpakkingen. Per Nederlander komt dat neer op meer dan 1500 stuks plastic, omgerekend vier per dag. “ Ik vermoed dat dit bij ons nu wel iets minder is, maar zero waste zijn wij nog lang niet. Wat kan je als consument doen om je plastic verbruik te minderen vroeg ik mijzelf een tijd geleden af?

Groente en fruit

Met goede bedoelingen en de focus op het minderen van mijn plastic gebruik ga ik door het leven. Zo ook na een lange werkdag waar ik nog vluchtig mijn boodschappen in huis wil halen. Die zaterdag was het mij niet gelukt om naar de markt te gaan en hier mijn aankopen te doen. Ik ben er al een tijdje achter dat het geen slim idee is om vermoeid of gehaast door een supermarkt te lopen. Het gebeurt mij met enige regelmaat dat ik producten afreken waar ik niet voor gekomen ben of geïrriteerd in de rij sta om mijn boodschappen te betalen. Geen yoga of meditatie die mij op zo’n moment helpt. Toch ontkom ik er niet aan om mijn boodschappen in huis te halen die met plastic verpakt zijn.

Op de groenteafdeling word ik geconfronteerd met de hoeveelheid in plastic verpakte groente. Probeer dan maar met je goede gedrag rekening te houden met minder plastic voedselverpakkingen als je krap zit in je tijd. Hier kom ik al gauw in de buurt van die vier stuks plastic verpakkingen per dag. Ik vind het jammer om te lezen dat in plastic verpakte groente en fruit is toegenomen. “In 2014 werd 70 procent van de onbewerkte groente verpakt verkocht, in 2018 was dat 76 procent. Bij fruit steeg het van 56 naar 60 procent. Dit is een discussiepunt die ik vaker voorbij heb zien komen vanuit consumenten naar supermarktketens en de overheid toe. Zo snap ik tot op de dag van vandaag niet waarom bananen verpakt worden in plastic. Ik heb nog nooit mijn bananenschillen gewassen.

Hoe houd ik hier rekening mee

In het dagelijks leven probeer ik rekening te houden met minder plastic door te kijken waar ik mijn boodschappen doe. Dit lukt mij lang niet altijd, maar de intentie is aanwezig. Zo kom ik net terug van boodschappen doen bij de Turkse winkel waar ik niet in plastic verpakte groente heb gekocht. En niet alleen bij groente en fruit houd ik hier rekening mee, ook mijn rijst koop ik niet meer in kleine plastic verpakkingen. Een vijf kilo zak is het geworden, aangezien dat hier beter werkt én wij daarmee minder plastic afval hebben. Terwijl het enerzijds zoeken is, omdat er nou eenmaal veel in plastic is verpakt zie ik ook dat wij hier als consumenten veel in kunnen doen. Dit betekent ook dat ik zelf wat vaker tapenades kan gaan maken en de drie voor vijf euro bakjes van de Jumbo mag laten staan.

Lees hier het volledige artikel van de NOS. Binnenkort deel ik mijn tips voor het minderen van plastic voedselverpakkingen en wat mij daarbij heeft geholpen. Is dit een thema waar jij mee bezig bent en heb jij tips? Laat het mij weten!

*de citaten komen uit het artikel van de NOS

SHARE

1 Reactie

  1. Haza
    10 oktober 2019 / 19:52

    Echt super inspirerend dat je in deze mooie reis de actualiteiten volgt en deze meeneemt in je denkwijze!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *