Mijn grootste les in selfcare

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Het zijn tijden waar veel van je gevraagd wordt. Je psyche wordt op de proef gesteld en het ‘naar binnen keren’ is niet eerder zo lang van toepassing geweest. Volledige overgave, veerkracht en vertrouwen zijn nodig om in een situatie als deze sterk te blijven. De liefde vormt de basis in het geheel. De liefde voor jezelf die je als een warme mantel kunt aantrekken. Waar of wanneer je dat nodig hebt. De enige mantel die je past en dient. De liefde van anderen ontvang je als een mooi geschenk die de voering van je mantel dikker maken. Dikker maken, maar niet vervangen. Voor iedereen die zich in deze tijd soms, net als ik, weleens verloren voelt; de liefde is sterker.

Selfcare tijdens Corona

Je huis valt of staat met goede selfcare. Zorgen voor jezelf, waardoor je vanuit compassie en liefde het leven kunt ervaren. Zorgen voor jezelf om vanuit compassie en liefde naar jezélf te kunnen kijken. Je huis die je veiligheid en geborgenheid biedt als onverwachte gebeurtenissen zich voordoen. Er zijn altijd externe factoren die dit proces beïnvloeden. Neem Corona, die totaal ongewenst al bijna een jaar in Nederland bivakkeert. Wij hebben het niet volledig in de hand welke maatregelen genomen worden, hoelang we dit met elkaar moeten uitzingen of wat de impact van deze crisis op den duur zal zijn. Wij hebben wel in de hand hoe we hiermee omgaan en onszelf in roerige tijden als deze goed verzorgen.

Mijn grootste les in selfcare

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om te omarmen wat je tegemoet komt. Ik deelde gisteren nog op mijn Instagram dat ik werd overvallen door de verschillende emoties die ik ervaar rondom mijn zwangerschap. De realisatie dat ik mijn hele zwangerschap in een Corona tijdperk doorbreng waar angst, frustratie en negativiteit mij in overvloed tegemoet komen. Dat het mij aangrijpt mijn beeld rondom mijn eerste zwangerschap te moeten bijstellen.

Stop met het trekken van vergelijkingen

Van nature zijn wij geneigd onszelf te vergelijken met anderen. Met anderen die het beter voor elkaar hebben, waardoor we het gevoel krijgen zelf tekort te schieten. Of met anderen die het slechter, moeilijker of zwaarder hebben. Dit laatste is waar ik op ga inzoomen, want jezelf vergelijken met anderen die het slechter hebben staat ultieme zelfliefde in de weg. En dat was bij mij het geval.

Het is een mooie eigenschap om aan anderen te denken en je te realiseren dat je het goed hebt. Dat er in deze wereld sprake is van verdeeldheid en oneerlijkheid. Dit neemt alleen niet weg dat hetgeen wat jij voelt of ervaart er niet toe doet. Zolang jij je emoties niet de ruimte geeft ‘er te mogen zijn’ door continu deze vergelijking te trekken, dan ontneem je jezelf de ruimte om verdrietig te zijn en te helen. Dit stond mijn proces in de weg. Sinds ik mijn emoties de ruimte geef, zonder ze direct te ontkrachten, heb ik veel rust gevonden in mijzelf. Dit is een stuk die je kunt trainen door je bewust te zijn van de gedachtes die je hebt.

Het lukt mij nu steeds meer om te balen van de verschillende situaties. Om uit te spreken dat ik verlang naar een zwangerschapsmassage, zonder schuldgevoel naar anderen, om vanuit rust te mediteren, te lezen, te schrijven of muziek te luisteren.

Herken jij je in mijn selfcare artikel? Laat het mij weten via mijn Instagram, ik ben namelijk benieuwd naar jouw ervaring!

Liefs en zorg goed voor jezelf,

Hana

SHARE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *