Mijn 5 favoriete natuurlijke verzorgings producten

Dagelijks hebben we met verzorgingsproducten te maken waarmee wij onszelf denken goed te verzorgen. De huid is het grootste en meest responsieve orgaan. In de 12 meest gebruikte verzorgingsproducten zitten 168 chemicaliën en ruim 60% van wat je op je huid smeert komt in je bloedbaan terecht! Daar waar in de niet-westerse culturen eeuwenoude producten vanuit de natuur worden gebruikt, zijn wij in de westerse cultuur steeds meer van de natuur af komen te staan. Meer dan de helft van de ingrediënten op een verpakking begrijpen we niet. Neem bijvoorbeeld Parabenen: deze stoffen worden in verband gebracht met verschillende nare ziektes en aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid en kanker. Waarom zouden we onszelf dan nog blootstellen aan deze producten? In het boek: Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot kun je hier meer informatie over vinden!

In de meest gebruikte verzorgingsproducten zitten 168 chemicaliën. Ruim 60% van wat je op je huid smeert komt in je bloedbaan terecht.

Beter voor jou en beter voor het milieu

Naast het feit dat het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten beter is voor je gezondheid, is dat het ook voor de aarde. Dit geldt onder andere voor de hoeveelheid microplastic wat in verschillende verzorgingsproducten zit. Deze minuscule deeltjes plastic belanden uiteindelijk via je doucheputje in de rivieren en oceanen, waardoor je te maken krijgt met plastic soep. Vissen en andere zeedieren krijgen deze deeltjes binnen en gaan hieraan dood. Uiteindelijk belanden deze deeltjes via de voedselketen ook in jouw lichaam bij het eten van deze zeedieren. De deeltjes zijn zo klein dat je ze vaak niet of nauwelijks kunt zien. In veel scrubs, lippenstiften, crèmes en tandpasta zit microplastic.

Plastic in je verzorgingsproducten kun je herkennen door bijvoorbeeld te letten op ‘polyethyleen’ in de ingrediëntenlijst. Je kunt het nu ook nog makkelijker checken door de app Beat the Microbead. Met de app scan je je verzorgingsproduct en zie je direct of er in jouw producten microplastic zit.

Voor de (nieuwe) mama ook belangrijk

Nu ik zelf moeder word vind ik het belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden. De huid van je kleintje wordt namelijk op vroege leeftijd- al dan niet bij de geboorte- blootgesteld aan chemicaliën. Is het niet door de verzorgingsproducten die jij (als ouder) direct op hun huidje smeert, dan is het door je eigen gebruik wat vervolgens in hun bloedbaan terecht komt. Denk aan het geven van borstvoeding bijvoorbeeld. 

Voor de kleintjes raad ik aan om goed te letten op welke producten je aanschaft. Je hoeft niet in één keer alles te vervangen, want vaak haak je dan af en blijf je doorgaan met hetgeen wat je al kent. Kijk stap voor stap wat je wel kunt vervangen. Denk bijvoorbeeld aan producten die je vaak gebruikt, zoals haarshampoo, lippenbalsem in de winter of lotion.

Mijn favoriete verzorgingsproducten

*Deze favorieten zijn op geen enkele wijze beïnvloed of gesponsord!

1. De natuurlijke producten van Origins

Ik gebruik verschillende producten van Origins en eigenlijk zijn ze allemaal favoriet. De producten bevatten krachtige plantaardige ingrediënten en 100% natuurlijke en essentiële oliën. Als ik één favorietje uit deze lijn zou moeten kiezen, dan is dat de Make a Difference Plus. Een hydraterende crème voor de droge huid waar ik aan het begin van mijn zwangerschap mee te maken kreeg. Sinds ik de crème gebruik heb ik geen last meer van oneffenheden en droge plekken. Het ruikt daarnaast ontzettend lekker en kun je zowel in de ochtend als in de avond op je gezicht smeren. Het fijne van de lijn van Origins vind ik de ruime keus die je hebt binnen de natuurlijke producten.

2. Face Tan Water

De Face Tan Water is een 100% natuurlijke zelfbruiner waarmee je de boel een beetje kunt manipuleren. Dit product bevat geen kunstmatige of synthetische ingrediënten, maar enkel gecertificeerde biologische en natuurlijke ingrediënten. Op dit moment is dit mijn lifesaver, want sinds ik slechter slaap door mijn zwangerschap zijn de wallen wel heel erg zichtbaar. Daarnaast draag ik weinig make up, waardoor de boel er al gauw pips uit kan zien. De Face Tan Water geeft je huid een gezonde en natuurlijke gloed en heeft een prettige geur. Ik breng het twee keer in de week in de avond aan met een watje en ga vervolgens naar bed. Doordat het een natuurlijk product is, zie je er na gebruik ook niet als een sinaasappel uit. Niet geheel onbelangrijk volgens mij. Ik heb dit product via Nourished gekocht.

3. Scrubbee

De Scrubbee van Lush is veruit de fijnste scrub die ik tot nu toe heb gebruikt. Dit bijtje is hier een succes, omdat het multifunctioneel is in gebruik. Ik houd er niet van (te lui) om allemaal verschillende verzorgingsproducten onder de douche te gebruiken. Bij dit bijtje is dat niet nodig. Het scrubt je huid en voedt deze vervolgens, doordat het product grotendeels uit cacaoboter en sheaboter bestaat. Voor de scrub gedeelte is gemalen kokosschild en amandelen gebruikt, waardoor het ruwer aanvoelt dan de andere scrubs die ik heb gebruikt.

Ik kan er tijdens mijn zwangerschap ook erg van genieten om mijn buik ermee in te smeren onder de douche. Ik gebruik dan niet de harde scrub gedeelte, maar puur de romige laag van de cacaoboter en sheaboter.

4. Eye Balm – Sara Rosalie

Ik was op zoek naar een voedende en vooral kalmerende crème voor onder mijn ogen, omdat slaaptekort iets doet met mijn huid en zelfvertrouwen als ik in de spiegel kijk. Uiteindelijk kwam ik uit bij de 100% natuurlijke Eye balm van Sara Rosalie. Dit is een absolute favoriet die ik elke avond voor het slapen onder mijn ogen aanbreng. Het voelt direct verlichtend en prettig aan en het vermindert zichtbaar mijn fijne lijntjes en donkere kringen. De Eye balm bevat als basisingrediënt abrikozenpitolie. Dit zorgt er onder andere voor dat de vochtbalans op peil gehouden wordt en de balm ontstekingsremmend werkt.

Het prettige van de producten van Sara Rosalie vind ik de mogelijkheid om een miniset aan te schaffen. Het ziet er heel mini uit, maar ik gebruik het nu eigenlijk al een paar maanden. Zo kun je kijken of het product je bevalt, voordat je een miskoop doet. Al geloof ik niet dat je met deze producten een miskoop begaat.

Ik zie dat je via de website van Sara Rosalie bij inschrijving op de nieuwsbrief 30% korting ontvangt op de miniset!

5. Deodorant – We love the planet

Deze deodorant bevat baking soda en is niet geschikt voor de gevoelige huid

Alle producten van We Love The Planet worden met de grootste zorg voor de natuur gemaakt en bevatten 100% natuurlijke ingrediënten en zijn biologisch gecertificeerd. Ik heb verschillende natuurlijke deodorants gebruikt en vind deze van WLTP tot nu toe het prettigst. Zelf gebruik ik een smeerbare deodorant uit een blikje (ja, ik heb de smeerbare variant, maar je hebt ook sticks) en doe daar ongeveer drie maanden mee. Ik wil er wel bij vermelden dat het gebruik van deodorant erg persoonlijk is en voor iedereen anders werkt. Wat voor mij werkt hoeft voor jou niet het geval te zijn.

Als je een gevoelige huid hebt, dan kun je beter geen deodorant met baking soda gebruiken. Je loopt na een paar dagen met jeuk en rode plekken onder je oksels door het leven en moet toch echt op zoek naar wat anders. En neem hierin geen voorbeeld aan van mij, want ik vond het zonde om direct te stoppen en ben doorgegaan, tot ik uiteindelijk met talkpoeder door het leven moest. 

Probeer wat vaker voor een (meer) natuurlijke optie te gaan. Het hoeft niet te betekenen dat je direct de overstap maakt naar volledig natuurlijke verzorging, maar elke stap in die richting is al een voordeel voor je eigen gezondheid en het behoud van de aarde!

Wist jij dat er zoveel chemicaliën in de meest gebruikte verzorgingsproducten zitten? Mocht je nou meer natuurlijke producten overwegen, maar er niet uitkomen; stuur mij gerust een berichtje en ik denk graag met je mee!

Volg mij op sociale media voor meer inspiratie!

Liefs Hana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *