EEN STUK OVER YHANA GEPUBLICEERD IN UBUNTU

Ubuntu, wij zijn de aarde

Er is een stuk over mij gepubliceerd in het prachtige boek “Ubuntu, wij zijn de aarde.” Ubuntu is een boek ter nagedachtenis van Nelson Mandela, waarin elk jaar verhalen van 67 betrokken mensen worden opgenomen. Symbolisch 67, omdat Nelson Mandela 67 jaar van zijn leven aan de mensenrechten wereldwijd heeft gewijd. Apetrots ben ik op dit nieuws, omdat het een boek is naar mijn hart. Het ademt waar ik voor sta, met dezelfde waarden en waar ik mijn platform Yhana voor gebouwd heb. Waarden als respect, aandacht voor mens en natuur, gelijkwaardigheid en dankbaarheid. In dit boek schrijven de auteurs een stuk over iemand waarin zij ‘een Mandela’ zien. En wat bijzonder om te kunnen vertellen dat ik daar dit jaar tussen sta! Tegelijkertijd heeft deze publicatie mij op persoonlijk vlak ook veel nieuwe inzichten geboden. Ik neem jullie hier graag in mee en deel de publicatie in dit artikel!

De lancering van het boek

De lancering van dit boek vond op 18 juli online plaats vanwege corona. Desalniettemin voelde ik de verbondenheid en saamhorigheid door de live interactie die er was. Dit gevoel werd versterkt door bijzondere toespraken van onder andere Jan Terlouw, en Christo Brand (gevangenbewaarder Nelson Mandela). Tot slot hield prinses Irene, die zich al jaren inzet voor een duurzamere wereld een bijzondere toespraak. Zij nam tevens het eerste exemplaar van Ubuntu, wij zijn de aarde in ontvangst! Wat een eer om door deze bijzondere mensen omringd te zijn en een kleine podium in dit boek te krijgen.

“Wij allen hebben een taak om te zorgen dat het tot mensen doordringt: dit moet voor onze kinderen, onze kleinkinderen en het kan best.” – J. Terlouw, 2020

Compilatie van de boeklancering

Bekijk hier de inspirerende toespraken van Christo Brand, Jan Terlouw en prinses Irene.

“Iedere plant, ieder dier leeft met hulp van de natuur. En met de mens die natuurlijk ook deel van de natuur uitmaakt en gebruik maakt van de natuur gaat er ook iets mis. Wij zijn bezig om de natuur te verwoesten. En dat moeten we niet doen. ” – J. Terlouw, 2020

De andere kant van sociale media

Op persoonlijk vlak heeft deze publicatie mij ook veel nieuwe inzichten geboden. Het heeft mij aan het denken gezet en anders doen kijken naar sociale media. In dit artikel vertel ik dat ik na twee maanden met Yhana te zijn begonnen weer moest stoppen. Het hielp in die tijd niet dat ik mijn volgers telde en dit koppelde aan hoe inspirerend je dan zou zijn. Het beeld wat sociale media schetst kan je vrij onzeker maken. Deze publicatie heeft mij geleerd dat het aantal volgers niks zegt over hoe ‘inspirerend’ je bent. Dat je, hoe groot of klein je ook bent, het verschil kunt maken. Dat ik een podium heb gekregen waar grote namen tijdens de lancering hebben gesproken en mijn missie zo bij jong en oud onder de aandacht komt, maakt mij immens trots. Dank lieve mini community dat ik samen met jullie mag bouwen aan een betere wereld.

Yhana in Ubuntu

Op pagina 99 en 100 in het boek Ubuntu staat het stuk over Yhana geschreven. En laat ‘100’ nou mijn lievelingsgetal zijn! Kan geen toeval zijn toch? Lees hier de mooie woorden die over Yhana geschreven zijn door Hanni Wongsosumarto.

Gedeeld met toestemming van de uitgever
Gedeeld met toestemming van de uitgever

Tot slot wil ik Hanni bedanken voor dit podium, die er zonder haar niet zou zijn geweest. Ik voel mij vereerd zulke liefdevolle mensen te mogen inspireren. En mocht je dit boek nou zelf willen kopen, dan kan dat onder andere via Boekhandel Lev (koop lokaal). De gehele opbrengst van het boek gaat naar Stichting Ubuntu Nederland, waar ze dit jaar duurzame schoolprojecten van de Amy (Biehl) Foundation in Zuid-Afrika steunen.

Ik kijk er naar uit jullie verder mee te nemen in mijn reis naar een bewuster leven en ben heel benieuwd wat jij van deze publicatie vindt! Laat het hieronder weten en neem een kijkje op mijn sociale media voor meer inspiratie!

Liefs Hana

4 Reacties

 1. Marloes
  18 oktober 2020 / 16:41

  Gefeliciteerd! Prachtig krachtig! Klein maar fijn…!

  • yhana
   Auteur
   18 oktober 2020 / 19:29

   Dank lieve Marloes! Leuk altijd je reacties op de website te lezen :).

 2. 22 oktober 2020 / 11:07

  Gefeliciteerd! Mooi stukje, Hana en Lezan. Ubuntu past ook enorm bij de Presentiebenadering, vind ik. Wat word er zo veel aan elkaar gekoppeld. Een bewuste en liefdevolle manier van leven.

  • yhana
   Auteur
   22 oktober 2020 / 13:23

   Wat leuk je reactie, Linda! Dank je wel! En inderdaad, daar moest ik ook regelmatig aan denken. Mooi hoe de vrijwilligers bij Samen Oplopen deze benadering weer doorgeven. Hun dankbaarheid, liefde en warmte delen, vanuit gelijkwaardigheid. Zoals de Afrikaanse filosofie van Ubuntu luidt: Ik ben omdat wij zijn. Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *