DIT HEEFT ERVOOR GEZORGD DAT ONZE KIJK OP THUIS BEVALLEN IS VERANDERD + TIPS

Tot een jaar geleden had ik niks met het onderwerp thuis bevallen. Toen een vriendin van mij sprak over haar ervaring met thuis bevallen, reageerde ik verontwaardigd dat ik hier zelf nooit voor zou kunnen kiezen. Ik zag thuis niet als een goed georganiseerde medische omgeving voor het geven van geboorte. Mijn partner (Lee) idem, dus daar waren we het samen al gauw over eens mocht het zover zijn. Toch is onze kijk op thuis bevallen drastisch veranderd tijdens deze zwangerschap. In dit artikel nemen we jullie in grote lijnen mee in hoe dit proces tot stand is gekomen en delen wij tot slot een aantal tips om met meer vertrouwen het proces tegemoet te gaan.

* Dit artikel is niet bedoeld als pleidooi voor thuisbevallingen, maar wel als pleidooi te kiezen voor een plek die voor jou veilig voelt om geboorte te geven. Niet vanuit angst, maar vanuit vertrouwen. Of dit nu in het ziekenhuis of thuis is.

Het werken aan een positieve ervaring

Toen ik net in verwachting was voelde ik één ding heel sterk; ik wil geen negatieve angst ervaren bij het geven van geboorte. Ik voelde vanaf de eerste dag de drive om mij bewust bezig te houden met het geboorteproces en te onderzoeken hoe ik hier zelf positief invloed op zou kunnen uitoefenen. Op deze wijze wilde ik mijn kansen op een positieve geboorte ervaring vergroten. Ongeacht hoe de bevalling zou verlopen.

“Angst voor bevallen is een heel gebruikelijke angst. Sowieso in een angst voor het onbekende een logische en vaak voorkomende angst. Door een goede voorbereiding kun je vaak een deel van je angst al wegnemen.” – Nina Pierson

Voor mij houdt een positieve ervaring niet in dat de gehele bevalling volledig verloopt zoals ik mij zou wensen, namelijk thuis in bad. Ook als het uiteindelijk in een ziekenhuisbevalling eindigt kan ik nog steeds positief terugkijken op mijn bevalling. Ik ontken niet dat ik teleurgesteld zal zijn, maar dit verandert weinig aan mijn kijk op het verdere verloop van de bevalling. Ik vind het belangrijk dat ik tijdens de bevalling voldoende kennis heb over mijn mogelijkheden en rechten. Dat ik mij volledig in mijn kracht voel en hierin gesteund word door zowel mijn partner als mijn verloskundige.

Tip: Onderzoek wat jij nodig hebt om positief terug te kijken op je bevalling. Wat houdt een positieve ervaring voor jou in? Welke voorwaarden zijn daarvoor nodig?

“Ook in de natuur gaat niet altijd alles zoals je zou willen. Maar als je je vooral richt op het beperken van risico’s dan stop je de energie met name in wat je niet wilt. Je bent dan vooral bezig met dingen uitsluiten in plaats van je richten op wat je wel graag zou willen. Door het proces te willen beheersen neig je eerder naar ingrijpen, maar ingrijpen leidt heel vaak weer tot meer (medische) ingrepen en juist daardoor tot een moeizamer proces. Je kunt ook in een hele andere sfeer en met een hele andere focus zwanger zijn, namelijk door je energie te richten op hoe je je in vertrouwen aan het geboorteproces kunt overgeven.”– Mijn reis naar binnen

Gekleurde bril bij bevallen

We hebben ze allemaal; bewuste en onbewuste vooroordelen bij bepaalde onderwerpen. Dagelijks hebben wij te maken met beelden die ons bereiken vanuit de verschillende media. Dit continue proces van het waarnemen van deze beelden én onze eigen opvattingen vormen onder andere onze beeldvorming. Onze beeldvorming bij het thema bevallen was hetgeen wat wij het vaakst voorbij hadden zien komen. Het was een bevalling die startte vanaf het breken van de vliezen, in alle haast richting het ziekenhuis, liggend op mijn rug te baren in een ruimte vol medici en gesteund door een partner die in blinde paniek niet wist waar hij het zoeken moest. Via de verschillende media werd het ziekenhuis als eerste veilige plek aangehaald waar je verlost werd van je kind. En aangezien mijn man en ik hier beide verder geen ervaring mee hadden namen wij dit stuk ook voor waarheid aan.

Verandering van je beeldvorming

*Je hebt geen geboortepartner nodig om veilig en vertrouwd geboorte te geven. Niet bij iedereen is een partner in beeld. Als dit niet het geval is, dan geldt alle informatie voor jou als barende vrouw. Het is in dit geval belangrijk dat je onderzoekt wie of wat je nodig hebt om je veilig te voelen tijdens het moment van geboorte geven.

De dag nadat ik een positieve test in handen had zijn Lee en ik naar de boekhandel geweest en hebben we het boek Mama’en van Nina Pierson gekocht. Een boek over het geboorteproces dat haaks tegenover onze visie op bevallen stond. Dit boek navigeert je door de negen maanden van je zwangerschap en brengt wetenschap, moderne visie en persoonlijke ervaringen samen.

Wij werden vrij snel geconfronteerd met onze gekleurde bril over het geven van geboorte. Wij leerden namelijk dat de kans klein is dat je bevalling start met het breken van je vliezen, dat je niet direct naar het ziekenhuis gaat bij de eerst wee, dat een liggende houding op een ziekenhuisbed geen natuurlijke houding is voor het geven van geboorte én dat je als partner van tevoren veel kunt doen in de voorbereiding om de rust zelve te zijn. Je kunt je voorstellen dat deze nieuwe informatie een eyeopener was en voor nieuwe kansen zorgde. Het opnieuw kleuren van onze bril, maar deze keer wetenschappelijk onderbouwd en niet tot stand gekomen vanuit stereotypering, angst of het eenzijdige beeld die door de media geschetst werd.

“Wij leerden namelijk dat de kans klein is dat je bevalling start met het breken van je vliezen, dat je niet direct naar het ziekenhuis gaat bij de eerst wee, dat een liggende houding op een ziekenhuisbed geen natuurlijke houding is voor het geven van geboorte én dat je als partner van te voren veel kunt doen in de voorbereiding om de rust zelve te zijn.”

Het betrekken van je partner bij het proces

Voor mij was het vrij makkelijk om door verschillende boeken te bladeren en tot nieuwe inzichten te komen. Lee had hier meer moeite mee en diende door mij meegenomen te worden. Juist omdat zijn beeld ook gekleurd was en het van belang was dat wij ons hier samen in zouden ontwikkelen. Het is op zo een moment erg verleidelijk om zelf de verdieping op te zoeken en al gauw het gevoel te krijgen het alleen te moeten doen, omdat de partner hier niet op een (voor jou) gewenste manier in meekomt.

Wij hadden het er thuis over wat een prettige en werkbare manier zou zijn om dit stuk samen te doen, zodat er geen verwijten over en weer zouden komen. Lee zag zichzelf niet actief deze informatie tot zich nemen en als ik dit wel van hem verwachtte, dan zou ik hoogstwaarschijnlijk dit proces alleen dragen en mij niet gesteund voelen. Ik zocht de verdieping op en besprak de nieuwe inzichten met Lee. Gewoon tijdens het eten of een wandeling, want er echt een moment van maken (zoals ik aan het begin deed), bleek niet te werken.

Ook de man heeft de verantwoordelijkheid om zijn relatie tot geboorte en zijn aanstaande vaderschap te onderzoeken. Als hij bang is voor de bevalling, dan is het aan hem om daar wat aan te doen. En aan hem de keuze om zich zo te verbinden met zijn vrouw dat hij haar welzijn tijdens de bevalling boven alles kan stellen en zich ook kan overgeven aan het proces.”- Mijn reis naar binnen

Wat heeft ervoor gezorgd dat onze kijk op thuis bevallen is veranderd

“Als we niet in het ziekenhuis bevallen, dan brengen we ons kind onnodig in gevaar.” Dit hebben wij zelf wel eens gedacht en naar elkaar uitgesproken, maar dit waren ook de woorden die onze omgeving als eerste koppelde aan een thuisbevalling. Niet vreemd als we zien hoe je beeldvorming tot stand komt. Het antwoord wat ervoor heeft gezorgd dat onze kijk op thuis bevallen is veranderd is vrij simpel, maar de uitwerking is een stuk lastiger. Ons op alle mogelijke manieren verdiepen in het geboorteproces heeft onze kijk op thuis bevallen drastisch doen veranderen. Wij hebben geleerd angsten te scheiden van de feiten en met een andere bril naar het geboorteproces te kijken. Daarnaast heeft het ons geholpen kritisch te zijn naar elkaars gedachtegang. Komt dit vanuit angst of zit hier een kern van waarheid in?

3 tips voor de zwangere vrouw

*Ook toepasbaar voor de partner indien in beeld.

 1. Zelf regie nemen
  Het nemen van regie om met genoeg vertrouwen de bevalling tegemoet te gaan is misschien wel het belangrijkste wat ik de afgelopen tijd heb geleerd. Mijn beval ervaring niet laten afhangen van externe factoren, maar het juist zoeken bij mijzelf. Op de externe factoren heb je namelijk weinig invloed. Ik heb mijzelf tijdens dit proces verschillende vragen gesteld. Wat heb ik ervoor nodig om positief op mijn bevalling terug te kijken? Wat heb ik ervoor nodig om met voldoende vertrouwen richting de bevalling te gaan? Wie of wat heb ik nodig in dit proces? Welke angsten heb ik en hoe ga ik deze proberen te minderen. Hoe betrek ik mijn partner bij het geboorteproces en wat wens ik dat zijn rol is tijdens de bevalling?
 2. Verdiep je in de feiten 
  Om te voorkomen dat je blind vaart op aannames of speculaties is het van belang om zélf de verdieping op te zoeken. Wees oprecht geïnteresseerd in de grootste activiteit uit je leven! Neem een open houding aan om de informatie te krijgen die jij nodig hebt om deze klus op een prettige manier te klaren. Verdiep je in de feiten en tackel de aannames. Weet je iets niet zeker of maakt iets je onzeker of angstig; vraag het na of lees je erover in. Wees vooral kritisch! Ook naar je eigen (belemmerende) gedachtegang toe. Het kan ook zijn dat je mensen in je omgeving hebt die een bepaald beeld hebben bij een bevalling. Een beeld die negatief of gekleurd is vanuit een eigen vervelende ervaring. Herken deze uitspraken en zorg er gelijk voor dat ze je niet op een negatieve manier beïnvloeden.
 3. Onderzoek je overtuigingen en ga hierover in gesprek 
  Als je merkt dat je bepaalde overtuigingen hebt, onderzoek of deze overtuigingen terecht zijn. Ben je bang voor een bepaald scenario, onderzoek deze gedachte met een zachte blik. Waar komt dit vandaan? Is dit een terechte gedachte of mag je een nieuwe gedachte hierover vormen? Wees ook de spiegel voor je partner zonder hem te veroordelen. Het geven van geboorte is niet alleen voor jou spannend, maar ook zeker voor je partner als hij betrokken is.

  Tip: Het boek; Mijn reis naar binnen is hier hét aangewezen boek voor om dit te onderzoeken! Het is een werkboek waar je gegarandeerd tot een diepere laag komt en kunt werken aan je mindset en optimale geboorte voorbereiding. Dit boek heeft in mijn voorbereiding het verschil gemaakt.

Mijn man aan het woord

“Ik dacht dat een thuisbevalling automatisch zou leiden tot een nare ervaring. Dat we niet de toegang tot medische zorg zouden hebben die nodig zou zijn, met alle vervelende gevolgen van dien. Ook vond ik het om praktische redenen geen prettig idee als mijn vrouw thuis zou bevallen. Ik dacht aan het last minute toch naar het ziekenhuis moeten of aan de rommel in huis, want ja ik ben ook praktisch ingesteld. Toch heb ik de laatste maanden veel geleerd over de geboorte. Met name dat mijn stem niet leidend mag zijn in waar Hana graag wilt bevallen. Ik vind niet dat ik het recht heb om te beslissen voor Hana waar en hoe zij wilt bevallen. We zijn samen in verwachting, maar Hana gaat bevallen!

3 tips voor de partner

*Geschreven door Lee.

 1. Vorm een team
  Als partner kun je je soms machteloos of onzeker voelen, maar dit hoeft niet geprojecteerd te worden op je vrouw of vriendin. Zij is degene die het moet doen in een omgeving waar zij zich prettig en veilig voelt. Jij bent er om haar tijdens dit proces onvoorwaardelijk te (onder)steunen. Daarnaast zorgt een prettige beval omgeving voor oxytocine aanmaak wat de bevalling ten goede komt. 
 2. Wees betrokken in het proces en stel je vragen 
  Betrokken zijn is niet alleen voor je partner prettig, maar ook voor jezelf. Hoe meer betrokken jij bent, hoe meer jij groeit in je rol als zelfverzekerde partner die dadelijk een belangrijke rol heeft. Er zijn genoeg opties om je betrokkenheid te vergroten. Volg samen (gratis) webinars of (online) cursussen over het geven van geboorte en bespreek dit achteraf met elkaar. Waar verschillen jullie nog van mening en waar vinden jullie elkaar. En wat heb jij als partner nog nodig om je vrouw of vriendin optimaal te kunnen ondersteunen tijdens de baring?
 3. Vertrouw op de intuïtie van je partner
  Vertrouw op je partner die samen met jou het grote werk gaat leveren. Jullie willen allebei hetzelfde, namelijk dat jullie kindje gezond ter wereld komt. Als je partner thuis wilt bevallen, vertrouw erop dat zij weet wat goed voor haar is. Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd. Verdiep je waar mogelijk in het proces, want kennis over de verschillende scenario’s geeft jou als partner vertrouwen. Je partner wilt jullie kind tijdens de baring ook niet onnodig in gevaar brengen. 

“Het belangrijkste is om in contact te blijven met je partner, in nabij contact. Niet bang zijn voor wat er gebeurt, en zorgen dat zij zich veilig voelt, jij bent de plaats waar zij kan schuilen. En, natuurlijk is het belangrijk om veel respect te hebben voor het werk dat ze volbrengt.” – Vrije Geboorte

Het is onmogelijk om een intensief proces van voorbereiding in een artikel te beschrijven, maar ik hoop dat wij jou (of jullie) iets hebben kunnen meegeven in een prettige voorbereiding. Mocht je nog vragen hebben over een bepaald onderdeel uit dit artikel of willen sparren, contact mij gerust even via sociale media! Ik ga over een weekje offline om mij nog meer op het geboorteproces te kunnen voorbereiden, maar tot die tijd ben ik er graag voor je!

Liefs Hana

Met mijn platform Yhana zet ik mij in voor een wereld waar bewust en liefdevol leven de norm is. Ik schrijf over thema’s die de wereld mooier kleuren, zoals natuurlijk ouderschap, fair fashion, diversiteit, selfcare en meer. Met mijn missie en leefstijl ben ik gepubliceerd in het boek Ubuntu, wij zijn de aarde. Een boek ter nagedachtenis van Nelson Mandela, waarin elk jaar verhalen van 67 betrokken mensen worden opgenomenVolg mij op sociale media voor meer inspiratie voor een eerlijke en duurzame wereld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *