5 inspirerende documentaires voor een bewuster leven

De kans dat je mij doordeweeks televisie ziet kijken is vrijwel nihil. Als de televisie wel aan gaat, dan is dat om een documentaire te kijken (of voetbal voor Lee). De laatste jaren zijn er ontzettend veel mooie documentaires op Netflix gekomen. Documentaires die gaan over de noodzaak te reflecteren op je leefstijl om vervolgens iets te doen aan het behoud van al het moois hier op aarde. Vandaag deel ik onze favorieten. Het is nooit te laat om je te verdiepen en kleine stappen te zetten. En met deze documentaires gaat je dat zeker lukken!

Kennis verbreden

Ik vind het niet altijd makkelijk mee te komen in onderwerpen die gaan over klimaatverandering of plastic soep. Mijn concentratieboog is niet heel hoog en ik ben vaak te lui om iets een paar keer opnieuw te moeten lezen of opzoeken om het te begrijpen. Dit geldt voor het lezen van artikelen, maar ook documentaires halen het einde niet altijd. Deze documentaires hebben mij echter wel enorm weten te inspireren en hebben bijgedragen aan meer bewustzijn rondom dit thema.

1. A life on our planet – David Attenborough

Er is denk ik niemand op deze wereld die meer tijd in de natuur heeft doorgebracht dan deze man. Alleen al door de prachtige beelden van hem in zijn jongere jaren raak je geïnspireerd. David Attenborough weet elke zin die hij over de natuur uitspreekt urgent te maken. Het is enerzijds een verdrietige documentaire waar je je afvraagt of het ooit nog goed kan komen met alle schade die wij mensen hebben aangericht. Hij heeft een duidelijke boodschap, namelijk: het weer in contact komen staan met de natuur en dit niet zien als iets wat buiten jou plaatsvindt. Anderzijds sluit hij af met een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties. Het is niet te laat om de wereld te redden!

2. Fantastic fungi 

Anders dan de andere documentaires wordt er in deze docu gebruik gemaakt van veel kleurrijke beelden en time-lapse fotografie, waarin je helemaal wordt meegenomen in de wereld van de paddestoelen. Er is zoveel wat wij met ons consumeer gedrag niet (meer) zien of weten en als vanzelfsprekend hebben aangenomen. Je zult na het zien van deze documentaire nooit meer hetzelfde naar schimmels kijken. Dat paddenstoelen over het vermogen beschikken de wereld te helen, is misschien nog wel het meest indrukwekkende wat je uit deze documentaire kunt halen.

3. Kiss the Ground

Deze documentaire valt met de deur in huis door allereerst stil te staan bij hoe we in deze klimaatcrisis zijn beland. Tegelijkertijd brengt het positief nieuws door te laten zien wat het verschil kan maken in deze crisis. Hierin wordt de rol van onze voedingsbodem belicht en doen bekende namen, zoals acteur Woody Harrelson hun best om dit nogmaals te benadrukken.

4. My octopus teacher 

Dit is een ontroerende documentaire over een depressieve filmmaker die helemaal tot zichzelf komt en heelt door de kracht van de oceaan. Heel aandoenlijk bij de octopus. In deze documentaire word je meegenomen in de helende werking van de oceaan en kan je niets anders dan respect hebben voor alles wat onder water leeft.

5. A plastic ocean

Dit is de enige documentaire waar ik na afloop iets minder hoopvol gestemd was. Deze documentaire is een absolute must-see om bewustwording te creëren en kritisch te kijken naar je plastic gebruik. Het is ontzettend verdrietig om geconfronteerd te worden met de hoeveelheid plastic in de oceanen. De documentaire neemt je mee in hoe het kan dat er zoveel plastic in de oceanen terecht komt en wat daar het effect van is. De meeste plastic vervuiling is bijvoorbeeld afkomstig van producten voor eenmalig gebruik. Toch is de documentaire (als je het even laat landen) ook hoopvol. Door op je plastic gebruik te letten als consument kan jij direct het verschil maken binnen deze enorm vervuilende wereld!

Dit zijn mijn 5 favorieten op dit moment. Welke documentaires hebben op jou indruk gemaakt? Ik ben benieuwd!

Volg mij via Instagram voor meer inspiratie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *