3 TIPS OM MINDFULL DEZE CORONATIJD DOOR TE KOMEN

Toen zorgeloos koffie drinken nog zo vanzelfsprekend was – Hotel Jakarta

Hoe ga ik om met Corona? Dit is een vraag die ik de afgelopen tijd een paar keer gesteld heb gekregen. Ik vind het een mooie vraag, omdat het er niet om gaat wát ik van Corona vind, maar om wat mij helpt deze gekke tijd door te komen. Er zijn een aantal dingen die ik doe (en vooral niet doe) om gezond te blijven. Het is belangrijker dan ooit om innerlijk in balans te zijn en je lichamelijk goed te voelen. Dat is in deze tijd een uitdaging, maar door bewust te zijn van je gedachten en acties kom je een heel eind. Ik deel mijn ervaring en 3 tips met jou vandaag op Yhana, want wie weet helpt het je op weg! 

Begin van de crisis

Toen deze crisis net begon werd ik beïnvloed door het gedrag van anderen. Door het zien van de lege schappen en nieuwsberichten over het toiletpapier voelde ik de spanning toenemen. In deze periode werden mijn negatieve gedachten versterkt. Wat als mijn dierbaren ziek worden? Of ik het virus meedraag? Wat als de economie zo een harde klap krijgt dat wij werkloos raken en ons huis moeten verkopen?. Legitieme vragen, maar voor ons nu nog helemaal niet aan de orde. Ik kan me voorstellen dat dit soort vragen bij meer mensen leven.

1. Stop met piekeren

Mijn grootste les en voor nu een belangrijke tip: stop met piekeren! Het heeft geen zin om te piekeren over mogelijke situaties als het nog niet aan de orde is. Wat als je op de uitdagingen die komen kunt anticiperen? Je bent immers veerkrachtiger dan je denkt. Probeer niet teveel in doemscenario’s te denken en rem jezelf af als je deze gedachten wel hebt. Leer deze negatieve gedachten te herkennen en spreek jezelf toe door bijvoorbeeld “Ah, hier ga ik weer.“te zeggen. Herkennen van deze gedachten helpt je namelijk om ze te remmen en de rust in je lijf te houden of terug te krijgen. Wat ook kan helpen om minder te piekeren is het bijhouden van een boekje. Schrijf je negatieve gedachten van je af. Hierdoor maak je je zorgen overzichtelijk wat helpend kan zijn voor het loslaten. Je geest is sterker dan je denkt en is nu je beste vriend of grootste vijand.

2. Zorg extra goed voor jezelf en bedenk wat je daarbij nodig hebt 

Het is misschien wel belangrijker dan ooit om jezelf in deze tijd te troosten als je geraakt wordt. Dit is helemaal niet erg en met jou nog duizenden anderen. Probeer een lijstje te maken met activiteiten die jou op deze momenten helpen te ontspannen. Vaak kom je er niet op als je in het moment zelf zit en er dan probeert uit te komen. Dit is een oefening die ik heb geleerd uit het boek: Patronen doorbreken. Deze oefening is niet alleen helpend tijdens Corona, maar überhaupt als je je even verdrietig of ellendig voelt. Wat helpt jou om uit deze emoties te komen? Of wat heb je nodig?

Ik heb een lijst gemaakt met de activiteiten die mij helpen om uit zo een situatie te komen. Op deze momenten ga ik bijvoorbeeld in bad, een stukje lopen met muziek op of doe ik een Yoga Nidra sessie van House of Deeprelax. Zij hebben een prachtige app ontwikkeld waar je betaalde, maar ook gratis sessies kunt doen. Na een sessie kan ik je garanderen dat je je anders voelt!

Tegen de emoties vechten heeft helemaal geen zin en kost alleen maar energie. Gun jezelf die extra liefde die je dan even nodig hebt. Het is oké. 

3. Beperk (negatieve) berichtgeving en neem zelf de regie 

Dit klinkt gek, maar ik ben vrij snel gestopt met het bekijken van nieuwsberichten. Dagelijks zat ik panisch voor de buis de laatste Corona updates te volgen om vervolgens de wiskundige uit te hangen. Werd ik er door gerustgesteld? Nee. Hielp het mij om vertrouwen te houden? Nee. Verbannen dus! Ik zoek nu eens per week zelf de laatste ontwikkelingen op en ben dan weer op de hoogte. Bijvoorbeeld na een persconferentie. Zelf de regie nemen voelt prettig in deze onrustige tijd. Er zijn immers al zoveel prikkels, dus waarom zou je je vrijwillig blootstellen aan alle (negatieve) berichtgeving, als je het ook kunt beperken? En geloof me, al het belangrijke krijg je toch wel te horen. Als dat niet dezelfde dag is, dan is het een dag later. En als dat niet via de televisie of het internet is, dan is dat wel via je eigen netwerk. 

Ik hoop dat dit je verder helpt om de rust te behouden of terug te krijgen. We staan allemaal voor een uitdaging gezond uit deze crisis te komen. Deel dit artikel gerust met iemand die wat tips kan gebruiken!

Wat helpt jou in deze onrustige tijd? Deel het in een reactie op mijn website of mijn sociale media!

Liefs Hana 

2 Reacties

  1. Aziza
    7 oktober 2020 / 19:48

    Prachtig geschreven lieverd! Fijn dat je dit deelt, vooral in deze onrustige periodes. En het werkt inderdaad echt. Niet piekeren over wat kan zijn, maar leef in het moment om genoeg levenskracht op te doen en te genieten van het nu. Zo bouw je ook genoeg kracht op voor eventuele tegenslagen.

  2. Lisa
    9 oktober 2020 / 13:39

    Dank je wel voor het delen van dit artikel. Het komt op een goed moment en ik kan er echt wat mee. Je schrijft ook heel fijn! Ik heb echt wat aan de tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *