3 tips om je garderobe te verduurzamen

Niet het milieu, maar de kledingindustrie stond aan het begin van mijn reis naar een bewuster en vooral liefdevoller leven. Mijn blik op kleding veranderde direct na het kijken van de documentaire The True Cost. Ik werd geconfronteerd met de duistere wereld die schuil ging achter deze industrie. Mijn persoonlijke waarden werden geraakt. Waarden die staan voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Waarden die als ze in het geding komen, ik niet tolereer. En waarden die ik mijn kind wil meegeven. Hoe kan het dat ik anderen dan niet eerlijk behandel en onrecht aandoe? Dit voelde voor mij tegenstrijdig, egoïstisch en onethisch. Dit is het eerste artikel van een driedelig artikel die online komt op mijn platform Yhana. Hierover later meer!

Vandaag deel ik mijn tips om een eerste stap te zetten richting het verduurzamen van je garderobe!

3 tips om je garderobe te verduurzamen

1. Verdiep je in de herkomst van je kleding

Weet jij waar al je kledingstukken vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn? Kleding is veel meer dan alleen maar een praktisch gegeven om niet poedelnaakt over straat te gaan. Het helpt je zelfverzekerd te voelen of herinneringen op te halen. Verdiep jezelf in de herkomst van je kleding door bijvoorbeeld verschillende documentaires te kijken of boeken te lezen. The True Cost heeft (zoals velen al weten) veel indruk op mij gemaakt evenals Genaaid die op NPO 3 terug te zien is. Beide zorgden ervoor dat ik mij bewuster werd van de aankopen die ik deed. Soms zeggen beelden meer dan woorden en dat is precies bij deze docu’s het geval.

Het lezen van boeken kan dit proces ook ondersteunen. De boeken ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx en ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot heb ik als erg inspirerend ervaren in mijn proces. Hoe meer kennis je krijgt over een bepaald onderwerp, hoe eerder gedragsverandering kan plaatsvinden. Laat dit ook bij het verduurzamen van je garderobe het geval zijn en laat je inspireren. Begin klein, want elke stap die je zet is er weer één!

Trailer The True Cost

2. Marie Kondo je garderobe

Vaak heb ik voor mijn kledingkast gestaan en heb ik gefrustreerd geroepen dat ik niks leuks heb om aan te trekken (Guilty?). Om weer een stapje dichterbij je duurzame garderobe te komen is het belangrijk om door een andere bril naar je kleding te kijken.

Begin met het opruimen van je kast en kijk eens kritisch naar de items die je vaak draagt, maar vooral ook niet (vaak) draagt. Behoud vervolgens enkel de items die je een fantastisch gevoel geven. Je kunt bij elk kledingstuk wel bedenken waarom je het moet behouden, maar zoals opruimgoeroe Marie Kondo zou zeggen: ‘Does it spark joy?’ Als het antwoord ‘Nee’ is, dan doe je dat kledingstuk weg. Als je op deze manier naar je kast kijkt, dan kan het niet anders dan dat er wat kledingstukken wegvallen, tenzij jij met je garderobe elke dag op een bruiloft zou kunnen verschijnen. Bij een capsule wardrobe is dit een ander verhaal, dan bezit je veelal de kledingstukken die je vaak draagt en met zorg hebt uitgekozen.

3. Zorg dat je de regie terugkrijgt

Vandaag de dag word je overspoeld met reclames en aanbiedingen om de laatste items te scoren. De ene mail na de andere belandt in je inbox en je krijgt het gevoel dat je dat shirtje of jurkje nu écht moet kopen, omdat het anders te laat is. Het is bizar (eerder verontrustend) hoe je als consument bespeeld en gestuurd wordt. Zolang je je blootstelt aan deze prikkels, dan kan het gevoel van tevredenheid en voldoening lang op zich laten wachten.

Schrijf jezelf uit van alle nieuwsbrieven die met korting je inbox invliegen en zeg gedag tegen de catalogussen die op je deurmat vallen. Zorg ervoor dat jij bepaalt wanneer je iets nodig hebt. Laat jezelf niet in de verleiding brengen door deze ketens – die hun uiterste best doen jou zover te krijgen te blijven consumeren. Want als je zo een aanbieding of grote sale niet zou zien, zou je dan bepaalde kledingstukken dan ook gekocht hebben? Voor je het weet zit je in de ratrace die fast fashion heet en dit was bij mij precies het geval.

Het is niet altijd makkelijk om zelf de knop om te zetten en bewuster te consumeren. Ook niet als je al wat documentaires hebt bekeken. Vanaf het nieuwe jaar kun je meedoen met de No Buy Challenge van Sara en Marieke via Instagram. Zij gaan samen met hun volgers de challenge aan om van 1 januari tot 1 juli geen kleding te kopen. Op hun pagina nemen ze je gedurende de challenge mee, zodat dit misschien wel jouw eerste stap wordt naar een bewuster leven!

Dit is het eerste artikel van een driedelig artikel die online komt op Yhana. In mijn volgende artikel deel ik 10 tips wat je met je opgeruimde kleding kunt doen. Allemaal (niet voor de hand liggende) bestemmingen waar jouw kleding goed terecht komt. In mijn derde en laatste artikel deel ik mijn favoriete fair fashion merken. Ik hoop dat deze merken je inspireren te kiezen voor fair fashion in plaats van fast fashion.

Aan welke tip heb jij het meest? Volg mij op sociale media voor meer inspiratie!

Liefs Hana


SHARE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *