3 BOEKEN VOOR EEN BEWUSTER/DUURZAMER LEVEN

Mijn reis naar een bewuster leven heb ik niet alleen gedaan. Ik heb hulp gehad van een aantal mooie, inspirerende boeken. Net als alles in mijn leven zoek ik graag de verdieping op. Ik neem niet gauw genoegen met een antwoord of boodschap en wil het van verschillende kanten belicht hebben (tot ergernis van mijn partner). Een aantal boeken die mij op weg hebben geholpen deel ik vandaag op mijn platform Yhana. Het helpt mij om boeken te gebruiken als middel om kennis te vergaren. Wel met de kritische kanttekening dat de boeken niet leidend zijn in hoe ik mijn leven bewust inricht. Ik haal er namelijk uit wat ik belangrijk vind en geef er mijn eigen draai aan. Er is geen goed of fout en het is dus ook niet zo zwart wit. Laat je vooral inspireren door de 3 boekentips die ik vandaag deel!

1. De verborgen impact

Hét boek als het gaat om duurzamer leven als je het mij vraagt! De Verborgen Impact, geschreven door Babette Porcelijn, is een boek waar je geconfronteerd wordt met je eigen impact op het klimaat. Voordat ik dit boek las, had ik geen idee wat mijn impact was. Ik wist wel dat mijn leefstijl niet heel groen was, maar dat er zoveel verborgen impact in mijn leefstijl zat, was nieuw voor mij. Babette brengt de impact die je hebt duidelijk in kaart door het visueel te maken. Zij maakt gebruik van schema’s, tabellen en grafieken. Daarnaast vind ik het prettig dat het boek op onderzoek gebaseerd is, waardoor de feiten helder en duidelijk zijn.

Tegelijkertijd vond ik dit boek soms ook wat lastig te begrijpen als ‘leek’ op duurzaamheid vlak. Misschien juist omdat het zo feitelijk geschreven is, dat het wat meer moeite kost om op emotioneel gebied meegenomen te worden. Desalniettemin een goed boek als je bewuster wilt leven en de harde realiteit onder ogen wilt komen!

2. Ooit aten we dieren

Het is bekend dat het eten van vlees een enorme impact heeft op het klimaat. Zo lees je in het boek van Babette Porcelijn dat er voor 1 kilo rundvlees, 15000 liter water nodig is. Dit staat gelijk aan 300 dagen douchen! Echter is dit niet alleen een reden voor velen om minder vlees te eten. In de huidige samenleving is plantaardig eten één van de snelst groeiende sociale bewegingen. Dit boek gaat dan ook niet over de impact van vlees op het klimaat, maar over hoe wij in de huidige samenleving tegen het consumeren van vlees zijn gaan aankijken.

Wetenschappers voorspellen dat het eten van vlees in de toekomst taboe zal worden. Veganistisch zal de norm zijn en onze kleinkinderen zullen ons dan vragen hoe wij ooit vlees hebben kunnen eten.”

Hier sluit ik mij volledig bij aan, omdat mijn beeld over het eten van vlees ook drastisch is veranderd de laatste jaren. Het fijne van dit boek vind ik de open houding waarin het geschreven is. Zonder oordeel, maar juist met het gebruik van mooie voorbeelden en ervaringen van anderen, zoals de boeren.

3. Verlangen naar minder

Een heel mooi en persoonlijk boek wat toegankelijk is om te lezen, vind ik het boek van Jelle Derckx. Jelle neemt je mee in zijn reis naar een bewuster leven en deelt zijn ervaringen, tips en adviezen. Anders dan de andere twee boeken die ik genoemd heb, vind ik dit boek makkelijk te lezen en praktisch toepasbaar. Verlangen Naar Minder gaat niet alleen over het ontspullen, maar juist om de essentie van het leven. Dit boek heeft mij kritisch doen kijken naar mijn eigen ‘way of life’. Zo heb ik na het lezen van dit boek bijvoorbeeld veel makkelijker en sneller afscheid kunnen nemen van mijn spullen, leef ik minimalistischer (maar absoluut geen minimalist) en kijk ik anders tegen consumeren aan.

In dit boek wordt onder andere aandacht besteed aan het blijven consumeren. Het gevoel dat je altijd de nieuwste gadgets moet bezitten bijvoorbeeld. Zo besloot ik na het lezen van dit boek om mijn telefoonabonnement niet te verlengen voor een nieuw toestel, maar een sim only te nemen, tot mijn telefoon helemaal kapot was. Beste keus voor op dat moment, want waarom is het ‘normaal’ om na twee jaar alweer de nieuwste telefoon te hebben? Ik ben blij dat dat dit boek mij weer even op scherp heeft gezet.

Heb jij één van bovenstaande boeken gelezen? Of heb je andere boeken die jou hebben geïnspireerd? Laat het mij weten, zodat ik mijn lijstje kan aanvullen! En mocht je één van deze boeken nog willen lezen, dan leen ik het graag aan je uit! Volg mij op social media voor meer inspiratie!

Liefs Hana

2 Reacties

 1. Aziza
  23 oktober 2020 / 17:29

  Heel mooi geschreven mop! Fijn om dit soort tips te krijgen vanuit iemand die het boek zelf heeft gelezen. Wellicht nog meer mooie inspirerende boeken tips in de reacties? 💛

  • yhana
   Auteur
   24 oktober 2020 / 08:22

   Wat lief! Dank lieverd voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *