10 vragen over bewust ouderschap

Na de bekendmaking dat wij ons eerste kindje verwachten werden we overspoeld met lieve reacties. Al gauw kwamen ook de eerste vragen hoe wij het voor ons zien een kindje op te voeden in een wereld waar klimaatverandering een feit is. Mooie vragen, omdat dit betekent dat er steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat er veel verandert en we hier als individu de verantwoordelijkheid in te nemen hebben. Afgelopen maandag ben ik samen met Lee voor het eerst live geweest via mijn Instragram account. Wij vonden het een ontzettend leuke ervaring door de interactie die ontstond. De perfectionist in mij heeft er ook veel van kunnen leren. Ik sluit dus niet uit dat er een herhaling komt!

Vandaag deel ik de 10 vragen die wij beantwoord hebben tijdens de live sessie. Ik zal ze hier wat uitgebreider behandelen dan we tijdens de sessie hebben gedaan. De vragen die tijdens de live sessie gesteld werden heb ik hier niet in meegenomen.

Bewust ouderschap en duurzaamheid

1. Hoe verloopt de zwangerschap?

Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn zwangerschap erg voorspoedig verloopt. In het eerste trimester was ik wat meer vermoeid, maar kon ik voldoende rust nemen op deze momenten. Al vrij vroeg in de zwangerschap kreeg ik wat bekkenklachten, waardoor ik direct een bekken fysio heb bezocht. Dit is de grootste tip die ik elke (toekomstige) moeder kan meegeven, luister naar je lichaam en onderneem direct actie als dit nodig is. Ik denk dat ik hierdoor erger heb weten te voorkomen. Voor de rest heb ik één wat vervelendere kwaal en dat is dat ik vanaf het begin van mijn zwangerschap niet goed slaap. Ik word elke nacht rond 3 uur wakker en val daarna moeilijk weer in slaap. De wallen zijn nu al zichtbaar.

2. Hoeveel weken ben je in verwachting?

Op dit moment ben ik 26 weken zwanger! Alle clichés zijn waar: de tijd vliegt. Het blijft zo onwerkelijk dat ik bijna in mijn derde trimster zit!

3. Gaan jullie alles (nieuw) kopen?

Hier hebben Lee en ik het geregeld over gehad. Al ver voor de zwangerschap. Vroeger had ik altijd het idee dat als ik zwanger mocht zijn ik de mooiste en nieuwste spullen zou kopen. Het was vooral de vanzelfsprekendheid waar deze gedachte op gebaseerd was. Toch is hier iets in veranderd. Sinds wij meer bezig zijn met bewust leven en kijken naar hoe wij onze impact kunnen verkleinen, hebben wij er voor gekozen niet alles nieuw te kopen. Er is al zoveel op de markt wat al geproduceerd is, waardoor het alleen maar vervuilend is te kiezen voor ‘nieuw’.

Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om de kinderwagen via Marktplaats te kopen. De wagen komt dan niet uit de winkel, maar is een paar maanden gebruikt en heeft nog twee jaar garantie. Wij proberen hier een balans in te vinden. Zo hebben we ook zeker nieuwe meubels gekocht, waaronder het bedje, de commode en de kast. Toch zijn het allemaal bewuste keuzes geweest. Het bedje is een meegroeibed, waardoor ons kindje er tot zijn zevende in kan slapen en wij hierdoor al besparen op andere aankopen. Alle andere items hebben wij met zorg uitgekozen. Duurzaam geproduceerd en de meeste in Europa vervaardigd.

Tegelijkertijd kiezen wij ervoor om niet alles al van te voren te kopen. Dit is ook mijn tip aan nieuwe mama’s. Als je op het internet zoekt naar babyuitzet, dan vraag je je misschien af hoe je dat in godsnaam gaat bolwerken. Een baby heeft aan het begin niet meer nodig dan warmte en liefde. Mocht je spullen missen, dan kun je dat er later altijd bijkopen. Zonde om dit van te voren te doen en er later achterkomen dat je het toch niet hebt gebruikt. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.

4. Gaan jullie je kindje vega(n) opvoeden

Wij kiezen ervoor ons kindje (overwegend) plantaardig op te voeden. Wij zijn zelf verre van perfect als het gaat om plantaardig eten. Thuis eten wij voor 90% plantaardig en Lee eet zo nu en dan buiten de deur nog vlees. Hoe wij dit in de praktijk zullen doen moet nog blijken, maar het is duidelijk dat wij hier heel bewust mee om willen gaan. Wij willen tegelijkertijd niet krampachtig doen over het plantaardig eten. Mocht het een keer voorkomen dat iets niet plantaardig is, dan is de gedachte dat wij hiermee bezig zijn ook goed. Wij willen wel dat plantaardig eten de basis vormt van hoe wij ons kind opvoeden en welke waarden wij hem of haar willen meegeven.

5. Kan je voor je zien hoe je kindje zal opgroeien in deze tijd en blijf je rustig of maak je je zorgen?

Ook weer een hele mooie vraag van iemand via Instagram. Het is tegelijkertijd een lastige vraag. Ik zie het zelf nog niet voor mij in wat voor wereld ons kindje gaat opgroeien en waar we over 10, 20 of 30 jaar staan. Ondanks alle ontmoedigende vooruitzichten en feiten over klimaatverandering weten wij wel rustig te blijven. Wij maken ons niet snel zorgen. Toch heb ik wel momenten gekend dat ik mij zorgen heb gemaakt. En nog steeds hangt dit ook wel samen met mijn gemoedstoestand. Als ik lekker in mijn vel zit, dan ben ik ontzettend optimistisch, maar als het even tegenzit dan vraag ik mij af waar het naartoe gaat met de wereld. Toch denken wij dat het niet helpend is om te blijven piekeren en alleen maar somber naar de toekomst te kijken. Ik denk dat als je dat doet je ook geen reden meer hebt om je bed uit te komen. Wij proberen onze gedachten om te zetten in actie. Zo probeer ik anderen mee te nemen in onze bewuste reis via mijn platform yhana.nl, zodat dit het steentje is wat ik kan bijdragen aan het behoud van de wereld.

6. Gaan jullie wasbare luiers gebruiken?

Lee heeft helemaal niks met wasbare luiers. Dat liet hij tijdens de live sessie ook maar weer eens blijken. Ik daarentegen heb me er wel in verdiept en zie dit als een mooie stap. Uit een onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat je per kind tussen de 5000 en 6000 kilo afval bespaart met het gebruik van wasbare luiers. Nu hebben wij het er thuis over gehad, alleen kiezen wij er toch voor om hier niet mee te starten. Een eerste baby lijkt mij al overweldigend genoeg, waardoor ik onszelf de tijd wil gunnen te wennen aan een nieuwe leventje in ons midden.

Ik sluit niet uit hier op termijn toch mee te beginnen. Het is vaak het idee wat mensen (Lee) hebben bij wasbare luiers. Tegenwoordig heb je zoveel mooie exemplaren die erg gemakkelijk in gebruik lijken.

Wij beginnen dan niet met wasbare luiers, maar kijken wel of we op een ander vlak onze impact kunnen verkleinen. Zo starten wij met herbruikbare billendoekjes voor de plasjes. Dit is heel gemakkelijk te realiseren door een flesje te vullen met water en een druppel kamille of lavendel olie. De doekjes kun je zelf maken uit een groter katoenen doek of koop je kant en klaar in de winkel. Na gebruik was je de doekjes en gebruik je ze weer voor een volgende keer. Voor ons voelt het goed om hiermee te beginnen, aangezien de drempel voor wasbare luiers op dit moment nog te groot is.

Tip: als je geïnteresseerd bent in wasbare luiers, dan vind ik de website van Billie Wonder ontzettend prettig en overzichtelijk. Als wij gaan starten met wasbare luiers, dan zal ik hier een proefpakket aanvragen. 

7. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Hierin heb ik het afgelopen jaar mijn mening bijgesteld. Ik was iemand die altijd riep: ik ga nooit thuis bevallen! Daar kom ik nu op terug. Het lijkt mij fantastisch om in mijn eigen veilige omgeving mijn kind op de wereld te brengen. Ik heb mij verdiept in de bevalling en geloof in de deskundigheid van de aanwezigen om een thuisbevalling voorspoedig te laten verlopen. Hier zat vooraf namelijk mijn bezwaar en onzekerheid. Mocht het toch om medische redenen niet lukken om thuis te bevallen, dan is het ziekenhuis op max. 15 minuutjes rijden vanaf ons huis.

8. Nemen jullie je kind mee naar de Mac Donalds?

Ik moet een beetje grinniken om deze vraag, want ja, welk kind wilt er nu niet naar de Mac Donalds! Toch kiezen wij ervoor dit niet als basis mee te geven. Wij investeren veel liever in lokale tentjes waar geen sprake is van massa productie en vervuiling op grote schaal. Ook hierbij geldt dat wij er niet krampachtig over doen. Als wij in de auto zitten onderweg naar onze familie en ons kindje wilt wat drinken of een ijsje, dan zullen we hier langs de snelweg een stop maken. Zo blijft het voor iedereen leuk.

9. Hadden jullie een voorgevoel wat het geslacht zou zijn?

Wij hadden in eerste instantie beide een voorgevoel, alleen bleek het uiteindelijk het andere geslacht te zijn. Aan het begin had ik heel sterk het gevoel dat er een jongetje in mijn buik zat. Kort hierna werd het toch een meisje. Tegen de tijd dat we te horen kregen of het een jongetje of meisje werd, had ik geen enkel voorgevoel meer en wilde ik het heel graag weten.

10. Krijgen jullie een jongetje of een meisje?

Wij krijgen als alles goed gaat in maart 2021 een jongetje!

Dit waren de vragen die wij voor nu hebben beantwoord. Ik ben benieuwd of jij nog andere vragen hebt rondom de zwangerschap of opvoeding. Laat het ons weten via mijn Instagram en we komen er een andere keer weer op terug!

Liefs Hana

SHARE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *