10 TIPS WAAR JE JOUW OPGERUIMDE KLEDING NAARTOE KUNT BRENGEN + MINI GUIDE

Het verduurzamen van je garderobe brengt je ook tot het opruimen van je garderobe. Mijn kledingkast heb ik drastisch aangepakt door meer dan 300 kledingstukken weg te doen. Het minimaliseren van mijn kledingkast leidde ook tot frustratie en de vraag; wat te doen met ál die kledingstukken? In dit artikel deel ik 10 tips voor wat jij kunt doen om er zeker van te zijn dat je kleding goed terecht komt. Tips van mooie bestemmingen die niet allemaal voor de hand liggend zijn. Gezien mijn hulpverleningsachtergrond heb ik bestemmingen uitgekozen die allemaal een sociaal karakter hebben. Onderaan dit artikel kun je een mini guide van de tips downloaden.

Het kiezen van een bestemming

Allereerst: wat goed dat je stilstaat bij wat je draagt en wat je met je opgeruimde kleding wilt doen! In dit artikel deel ik een paar van mijn bestemmingen. Ik wil er wel bij vermelden dat niet elke plek zit te wachten op zakken vol met kleding. Het is goed om vooraf (indien van toepassing) contact op te nemen met de betreffende bestemming om even af te stemmen. Daarnaast wil ik benadrukken dat geen van de bestemmingen een dumpplek is voor jouw oude kleding. Breng dan ook alleen nog kleding weg waar de ‘vroegere jij’ ook blij van zou worden.

Vanwege de huidige omstandigheden rondom Covid-19 is het goed om van te voren contact op te nemen om te kijken of je kleding aangenomen kan worden. Daarnaast zijn sommige inleverpunten vanwege de huidige maatregelen tijdelijk gesloten.

10 tips op een rijtje

1. De kledingbank

Een initiatief waar mensen die weinig geld te besteden hebben gratis kleding kunnen uitzoeken. Hier wordt kleding in alle maten aangenomen. Je bent er overigens zeker van dat hier mensen komen die het echt nodig hebben. Je komt enkel met een doorverwijzing in aanmerking voor de kledingbank. Degene die de doorverwijzing maakt (vaak een contactpersoon gekoppeld aan een organisatie) heeft inzicht in de financiën van het gezin en beoordeelt of het gezin hiervoor in aanmerking komt.

In mijn werk als hulpverlener heb ik meerdere gezinnen doorverwezen naar de Kledingbank. De reacties vond ik iedere keer weer ontroerend.

2. Opvangcentra

Blijf van mijn lijf huis, Vrouwenopvang of de Daklozenopvang zijn voorbeelden van opvangplekken waar je jouw kleding aan kunt doneren. Echter neemt niet elke plek direct kleding aan. Zo kun je bij het Leger des Heils het in de daarvoor bestemde containers deponeren.

Tip: Maak kleding pakketjes en bel van te voren één van de opvangplekken met de vraag of ze jouw pakketje kleding kunnen aannemen.

3. Asielzoekerscentrum

Een plek waar vluchtelingen verblijven gedurende hun procedure in Nederland. Zij hebben het vaak al moeilijk, doordat ze in een nieuw land terecht zijn gekomen en bijna alles achter hebben moeten laten. Je kunt van te voren bellen naar een centrum bij jou in de buurt en afstemmen of je jouw kleding kunt doneren.

4. Je eigen netwerk

Niet iedereen heeft het bedrag te besteden dat jij te besteden hebt en komt hier vrij voor uit. Stel eens een open vraag in je netwerk en kijk wie interesse heeft in jouw kleding. Vermeld je maat en om wat voor kleding het gaat. Zo maak je het toegankelijk voor anderen om te reageren, zonder dat ze meerdere vragen hoeven te stellen.

5. Terre des Hommes

Terre des Hommes strijdt wereldwijd tegen uitbuiting van kinderen. Met het inleveren van jouw kleding (en andere spullen) strijd je mee tegen het stoppen van uitbuiting. Jouw spullen worden verkocht in de winkels en de opbrengst wordt vervolgens weer in het goede doel gestopt. Bekijk hier of er een winkel in jouw buurt zit.

6. Weggeefwinkel

Veel steden hebben één of meerdere weggeefwinkels. Je kunt je kleding en andere spullen vaak op afspraak langs brengen. Je kunt hier de meeste spullen gratis vandaan halen als je dat nodig hebt.

7. Sociale media

Je kunt via sociale media in verschillende buurtgroepen een oproep plaatsen. Bied je kleding gratis aan en vermeld dat je hier iemand blij mee wilt maken die het goed kan gebruiken. Er leest vrijwel altijd iemand mee die belangstelling heeft en misschien weinig geld te besteden heeft.

Tip: Bied de mogelijkheid aan dat degene die belangstelling heeft jou via een privé berichtje benadert. Er kan sprake zijn van schaamte, waardoor je het op deze wijze laagdrempelig en toegankelijk maakt.

8. Verkoop en doneer

Denk er eens over na om je kleding te verkopen en het geld dat je ervoor krijgt aan een goed doel te doneren. Zo kom je niet in de verleiding om met dat geld nieuwe kleding te kopen en vergroot je je positieve impact. Je kunt een donatie doen aan een goed doel die zich bijvoorbeeld inzet voor een betere wereld.

9. Dress for Succes

Een prachtig vrijwilligersinitiatief waar mensen worden ondersteund in hun proces naar economische onafhankelijkheid. Dress for Succes helpt mensen die in een minimumsituatie zitten (bijstand, minimuminkomen) aan representatieve kleding, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Zij geven tevens stijladvies en besteden indien nodig aandacht aan het verbeteren van bepaalde vaardigheden. Als je uiteindelijk bent aangenomen, dan mag je nog een werkoutfit uitzoeken! Een plek naar mijn hart waar ik dan ook graag mijn nette kleding aan doneer! Bekijk hier of er een plek bij jou in de buurt is!

10. Maatschappelijke organisaties

Je hebt in elke stad maatschappelijke organisaties die de kwetsbaren in de samenleving ondersteunen. Mocht je een organisatie hebben gevonden waar je jouw kleding aan wilt doneren, stel dan voor om zelf je kleding naar de betreffende mensen te brengen. Dit scheelt de organisatie werk en tijd die ze liever in de directe ondersteuning stoppen, waardoor de kans groter is dat je er iemand blij mee kunt maken.

Tip: Als je moeite hebt met het vinden van een passende organisatie, neem dan contact op met bijvoorbeeld een Sociale Wijkteam of een Centrum Jeugd en Gezin. Deze partijen zijn bekend met de sociale kaart van jouw woonplaats en kunnen je vanaf hier verder helpen.

Extra tip: Kledingruil

Een kledingruil draagt niet direct bij aan een opgeruimde kast, maar wel aan het consuminderen. In plaats van nieuwe kleding te kopen, kun je ook een kledingruil houden met je buren, vriendinnen of familie. Ruil hetgeen wat je niet meer draagt voor iets ‘nieuws’. Een duurzaam alternatief en het is nog leuk ook!

Download hier de guide met tips

Dit is het tweede artikel van een driedelig artikel op Yhana. In mijn eerste artikel deelde ik 3 tips om je garderobe te verduurzamen. In mijn volgende en tevens laatste artikel van deze reeks deel ik mijn favoriete fair fashion merken.

Wat vind jij van de genoemde bestemmingen en waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het mij weten via mijn sociale media!

Liefs Hana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *